Порше Захід Новини

Свіжі та актуальні новини від Порше Захід.

  1. Новини
  2. Audi AI:ME
17.04.2019
Світ Ауді

Audi AI:ME

Мобільність для мегаполісів: Audi AI:ME. На Шанхайському автосалоні 2019 року компанія Audi представляє стратегічну концепцію мобільності для мегаполісів майбутнього.

1

Концепт під назвою Audi AI:ME має компактні розміри, просторий футуристичний салон і підтримує автоматизоване водіння 4-го рівня. Завдяки цьому пасажири зможуть проводити час в автомобілі так, як їм заманеться. Audi AI:ME пропонує широкий перелік високотехнологічних функцій для комунікацій і розваг, а також для простої релаксакції.

Обриси кузова Audi AI:ME слугують прикладом ідеального синтезу емоцій та економії простору у форматі компактного автомобіля з електроприводом. Назва AI:ME недарма підкреслює зв'язок з проектом Audi AIcon, у рамках якого в 2017 році було розпочато дослідження автоматизованого функціонування на великих дистанціях. Схожість ліній кузова та концепції цих двох автомобілів буде очевидною в Шанхаї, оскільки AIcon буде демонструватися поряд зі світовим дебютантом на стенді Audi в ході Шанхайського автосалону 2019 року.

Компактна архітектура, електричний привод: концепція
Audi AI:ME, довжина якого становить 4,3 м, а ширина - 1,9 м, займає на дорозі стільки ж місця, скільки й сучасний автомобіль компактного класу. Водночас колісна база в 2,77 м і висота, що становить 1,52 м, свідчать про те, що за місткістю салону цей автомобіль не поступається моделям принаймні на один рівень вищого класу. Це стало можливим завдяки архітектурі електричного привода. До її особливостей належать короткі звиси та просторий салон без тунелю карданного вала. Встановлений на задній осі силовий агрегат розвиває потужність у 170 к. с.

З точки зору пасажирів компактне компонування силового агрегата забезпечує ряд переваг, таких як максимальний обсяг реально доступного простору, просторовий комфорт і широкі можливості для трансформації. Посадкові місця в Audi AI:ME розташовані за схемою «2 плюс х». Його компонування передбачає різні варіанти конфігурації положення сидінь і місць для зберігання. Хоча під час більшості поїздок будуть використовуватися лише індивідуальні передні сидіння, при потребі на передніх сидіннях і на задньому багатомісному сидінні можуть розміститися до чотирьох осіб.

Audi AI: прямуємо до автоматизованої мобільності.
Audi AI:ME та Audi AIcon: два концепт-кари, назви яких включають абревіатуру, що об'єднує цілий кластер інноваційних технологій забезпечення мобільності від компанії Audi. Audi AI - умовне позначення різноманітних електронних систем, що знімають навантаження з водіїв та одночасно пропонують їм нові можливості для використання часу, який вони проводять в автомобілі. З цією метою Audi AI також використовує стратегії і технології зі сфери штучного інтелекту та машинного навчання. Крім того, Audi AI поєднує автомобільний інтелект, що є ключовою умовою автоматизованого водіння, та інтелект взаємодії, який перетворює автомобіль на партнера для пасажирів. Таким чином, вже сама назва Audi AI:ME пов'язує штучний інтелект і користувачів. Системи Audi AI здатні вчитися і думати, забезпечуючи при цьому активний та індивідуальний підхід. Завдяки Audi AI моделі з чотирма кільцями в майбутньому будуть розумними та чуйними. Вони зможуть безперервно взаємодіяти зі своїм оточенням і пасажирами, щоб адаптуватися до потреб людей у салоні краще, ніж будь-коли.

Автоматизоване водіння 4-го рівня: відпочивайте, плавно рухаючись міськими вулицями.
Зараз сфера автомобільних перевезень перебуває на межі прориву: ось-ось стане доступною технологія автоматизованого водіння, яка вже давно використовується на залізниці та навіть у авіації. Audi AI:ME створений для використання в містах і водіння за технологією 4-го рівня. Згідно зі стандартною міжнародною шкалою, це передостанній за складністю рівень автоматизації. Хоча системи 4-го рівня не потребують жодної підтримки з боку водія, вони можуть функціонувати лише на певних ділянках - наприклад, на автомагістралях або в межах спеціальним чином обладнаних міських районів. У таких місцях водій може повністю доручити керування системі. При цьому перебирати керування на себе йому доведеться лише в разі виїзду за межі зони повністю автоматизованого водіння. На відміну від Audi AIcon - автомобіля з функціональністю 5-го рівня, що завжди працює в повністю автоматичному режимі, Audi AI:ME оснащений традиційним кермом і педалями.

Це означає, що в майбутньому автомобіль та інші учасники дорожнього руху будуть автоматично рухатися у визначених зонах руху, оснащених відповідною інфраструктурою. Завдяки саморегульованим і самокерованим потокам транспорту автомобіль зможе рухатись у спокійному режимі без різких поздовжніх або поперечних прискорень. Це є важливою передумовою для того, щоб пасажири автомобіля могли психологічно абстрагуватися від руху транспорту довкола них.

Розкішний прихисток і високотехнологічний центр управління: салон.
Audi AI радикально змінює підхід до використання автомобілів і значно поліпшує враження від часу, проведеного на борту. Автомобіль дедалі більше перебирає на себе роль «третього життєвого простору» на додачу до будинків і робочих місць. Тому немає нічого дивного в тому, що дизайнери Audi не прив'язували дизайн салону Audi AI:ME до форми кузова. Навіть навпаки. Вони приділили салону першочергову увагу та зробили його ключовим елементом автомобіля в цілому. Головну роль тут відіграє не традиційний зв'язок водія з автомобілем за допомогою керма, органів управління та педалей, а сам час, проведений у автоматизованому автомобілі. Саме тому ці органи управління втягуються в елегантній і вишуканій послідовності, а тоді практично повністю приховуються у відсіку для зберігання з поверхнею, виготовленою з деревини горіха з відкритими порами.

У цілому простір для зберігання в автоматизованих автомобілях відіграє значно важливішу роль, ніж раніше. До особливостей Audi AI:ME належать великі ділянки у верхній частині панелі приладів і між передніми сидіннями, що приховують ще одну інноваційну деталь: тут розташовані магніти, призначені для утримання металевих ємностей з напоями або в разі потреби металевих тарілок. Завдяки цьому пасажири можуть спокійно насолоджуватися їжею, подорожуючи у автоматизованому Audi AI:ME.

Незалежно від своїх занять пасажири завжди можуть підібрати комфортне положення для сидіння. Конструкція передніх сидінь, на створення якої надихнув дизайн класичних крісел для відпочинку: широкі подушки сидінь забезпечують комфортну посадку, а в якості оббивки використовується тканина, забарвлена в теплі відтінки сірого. Спинки сидінь нагадують вигнуті мушлі, що кріпляться до подушок виключно за допомогою вертикальної опори. Коли потреба у використанні педалей відсутня, водій може поставити ноги на опору під панеллю приладів, схожу на отоманку. На задньому сидінні, що простирається на всю ширину задньої частини автомобіля, пасажири можуть обирати практично будь-яке положення.

Важливим елементом бічної секції є запозичена в Audi AIcon особливість - глибоко посаджені бічні вікна з похилим кутом. Цей елемент забезпечує пасажирам цілком очевидні переваги в ергономіці, розширюючи межі переміщення руки, що спирається на верх обшивки дверей, та візуально збільшує розміри салону.

Керування автомобілем, а також комунікаційними та інтерактивними системами здійснюється з використанням технології відстеження рухів очей, голосових команд, а також за допомогою сенсорних поверхонь у верхніх панелях обшивки дверей. З точки зору ергономіки вони розташовані в ідеальних місцях і у звичайному режимі інтегровані в поверхню, залишаючись невидимими. Підсвітка активується тільки при наближенні, спрямовуючи погляд користувача на функціональні поверхні.

Автомобіль оснащений багатофункціональним тривимірним OLED-дисплеєм, що розташований під вітровим склом і простирається на всю його ширину та використовується в першу чергу під час діалогу з системою відстеження рухів очей. Закодовані з використанням відповідних термінів меню (наприклад, навігаційної чи мультимедійної системи) можна активувати рухом очей, після чого відкриваються наступні рівні, що «виїжджають» з фону і чітко відображаються на 3D-моніторі.

Крім того, в комплектацію автомобіля входять окуляри віртуальної реальності, призначені для виведення візуальної інформації мультимедійної системи. Вони дозволяють перетворити користування Інтернетом, перегляд фільмів або навіть інтерактивні ігри на джерело неймовірних вражень для пасажирів. Компанія Audi продемонструвала можливості, які відкриє нам в майбутньому система Holoride, під час виставки CES 2019 у Лас-Вегасі. Ця система передбачає визначення руху автомобіля за допомогою комплексу датчиків і його інтерактивну інтеграцію в ігрове зображення. Завдяки цьому пасажири можуть відчути себе безпосередньо в центрі подій.

Салон Audi AI:ME сприймається пасажирами не просто як засіб для переміщення, а як розкішне середовище з численними високотехнологічними функціями. Він виступає в якості справжнього фільтра, який дозволяє відгородитися від всюдисущого транспорту довкола. Високоякісна аудіосистема оснащена функцією компенсації шумів, що повністю приглушує зовнішні звуки шляхом активного контролю рівня шуму. У результаті пасажири Audi AI:ME можуть насолоджуватися медитативною тишею або прослуховувати музику з якістю відтворення, подібною до концертної зали.

Якщо говорити про матеріали, тут теж домінують поверхні та конструкції, притаманні звичному домашньому середовищу. Високоякісні тканини, частково виготовлені з перероблених матеріалів, деревина та сенсорні поверхні у верхніх панелях обшивки дверей, виготовлені з надзвичайно приємного на дотик мінерального композитного матеріалу під назвою Corian, перетворюють високотехнологічний салон автомобіля на затишне і розкішне середовище. Особлива атмосфера в салоні обумовлена динамічним поєднанням елементів природного і технологічного походження. Великі скляні поверхні в глибоко посаджених вікнах і на стелі наповнюють салон світлом та роблять його прозорим. Скло з електрохромними властивостями дозволяє при потребі обмежити кількість світла та тепла, що надходить усередину, а вікна з можливістю затінення дають змогу захистити салон. Філігранні дерев'яні рейки в стельовій зоні утворюють ґратчастий навіс над салоном.

Крім того, в салоні автомобіля вперше використано живі рослини. Елементи озеленення, що рідко зустрічаються у ворожому міському середовищі, дають пасажирам відчуття близькості до природи і водночас допомагають покращувати якість повітря у автомобілі. Досконала технологія фільтрації перешкоджає потраплянню в салон Audi AI:ME запахів міста і потоків транспорту.

Про належне самопочуття пасажирів також турбуються системи, що визначають рівень стресу за ключовими параметрами. Інтелектуальні алгоритми дозволяють Audi AI:ME дедалі краще вивчати водія та надавати персоналізовані пропозиції.

Обличчя серед юрби: екстер'єр.
Audi AI:ME можна миттєво впізнати навіть у дзеркалі заднього виду: його «обличчя» вирізняється шестигранною решіткою радіатора Singleframe оберненої форми та поверхнями, типовими для електромобілів Audi. Архітектура кузова - справжня новинка в портфоліо силуетів Audi. Якщо ж придивитися уважніше, очевидною стане схожість із концепт-каром Audi AIcon, представленим у 2017 році. Попри цілковито інші пропорції, чітка графіка контурів і видовжена дуга лінії даху мають добре помітні спільні риси. Але ключовим елементом, який пов'язує два різні автономні автомобілі, є яскраво виражений кут у бічних вікнах.

Кузов значно відрізняється від основних конкурентів. Audi AI:ME являє собою приклад суто альтернативного дизайну. І справа тут не лише в клиноподібних обрисах кузова: розвинені та підкреслено рельєфні колісні арки, типові для марки, та ефектна графіка вікон сприяють формуванню надзвичайно емоційного загального образу. З огляду на малу потребу в площі цей автомобіль не матиме жодних проблем з переміщенням по дорогах: завдяки довжині, що становить 4,3 м, і ширині, яка дорівнює 1,9 м, він належить до сегмента компактних авто. Висота, що дорівнює 1,52 м, забезпечує відчутні переваги: зокрема, пасажири можуть насолоджуватися відчуттям збільшеного простору і полегшеною посадкою, а простір над головою тут просто чудовий. Великі бічні двері, що відкриваються в протилежних напрямках і кріпляться до кузова в передній і задній частинах, також полегшують посадку у автомобіль. Водночас Audi AI:ME зовсім не схожий на квадратний фургон - він випромінює динамізм, навіть стоячи нерухомо. Великі 23-дюймові колеса посилюють це враження.

Бачити і бути помітним: освітлення.
У автоматичних автомобілях майбутнього фари будуть працювати з неповним навантаженням, оскільки водій більшість часу буде зайнятий іншими справами і не потребуватиме яскравого освітлення дороги. Система освітлення виконує ще одну функцію, яка тут стає дедалі важливішою: обмін інформацією з іншими учасниками дорожнього руху. Audi AIcon вже продемонстрував, як поверхні освітлювальних приладів у вигляді цифрової матриці можуть використовувати анімовану графіку для відображення добре зрозумілих сигналів щодо умов руху та, звісно, для позначення самого автомобіля.

Audi AI:ME зробив ще один крок у цьому напрямку: через надто малу дистанцію між учасниками дорожнього руху в умовах міста фари і задні ліхтарі часто залишаються невидимими. З огляду на це конструктори систем освітлення Audi інтегрували світлодіодні елементи безпосередньо в кузов у незвично високому положенні - над колісними арками, де їх добре видно під будь-яким кутом. Така комунікація з круговою видимістю є важливим додатковим елементом безпеки пішоходів чи велосипедистів.

Як і в AIcon, світлодіодні елементи в передній частині та проектори на основі мініатюрних матриць можуть використовувати легко зрозумілі символи для інформування пішоходів, наприклад, про те, що AI:ME дозволяє їм переходити дорогу. Графіка може проектуватися на дорогу або на стіну. Ця функція також використовується для підсвічування зони дверей, щоб гарантувати безпечну посадку чи висадку пасажирів і для привертання уваги інших учасників дорожнього руху до автомобіля. Матричні проектори також можуть сприяти підвищенню безпеки інших учасників дорожнього руху з менш потужними світловими приладами, автоматично освітлюючи ділянку довкола них.

Audi AI:ME отримав ще одну інноваційну функцію: він може інтерпретувати сигнали від інших автомобілів і використовувати власну систему освітлення для їх підсилення, якщо це буде корисним для оточення. Приклад: автомобіль, що рухається попереду, повідомляє про небезпеку ледь помітним блиманням аварійної світлової сигналізації. AI:ME здатен розпізнати цей сигнал і підсилити його за допомогою проекцій та світлодіодних модулів на кузові, щоб забезпечити його чітку видимість іншими учасниками дорожнього руху.

Оскільки Audi AI:ME належить до автомобілів 4-го рівня, його оснащення включає світлодіодні фари та чітко видимі стоп-сигнали і задні ліхтарі, що використовуються у випадках, коли водії беруть кермо в руки. Під час активного водіння можливість бути видимим уночі настільки ж важлива, наскільки важливою буде в майбутньому добра помітність удень.

Мобільність протягом багатьох годин: архітектура привода.
Під час розробки AI:ME компанія Audi застосувала цільовий підхід, щоб адаптувати характеристики автомобіля до особливостей експлуатації міського автомобіля. Це означає, що екстремальні прискорення та максимальна швидкість на автомагістралях вже втратили актуальність, так само як і можливість стрімкого проходження поворотів та запас ходу, необхідний для подолання великих відстаней. Автомобіль на кшталт AI:ME буде рухатися переважно в діапазоні швидкостей від 20 до 70 км/год і часто повинен буде залишатися мобільним протягом кількох годин підряд без заряджання. Разом з тим, великий запас ходу в кілометрах менш актуальний, ніж можливість ефективного використання доступного часу експлуатації.

Тому інженери обрали порівняно просту і водночас легку базову конфігурацію. Модуль батарей ємністю 65 кВт·год цілком здатен задовольнити ці вимоги. Синхронний двигун з постійним збудженням, що при потребі розвиває потужність у 170 к. с., працює поряд із задньою віссю AI:ME. Навіть частини його потужності зазвичай достатньо для руху в потоці міського транспорту. Завдяки рекуперації енергії гальмування та порівняно малій вазі Audi AI:ME демонструє надзвичайно низькі показники споживання енергії навіть в умовах міста.

Осі та інші компоненти підвіски належать до портфоліо споріднених компактних моделей марки Audi. Перевірена часом комбінація з амортизаторів регульованої жорсткості та малих непідресорених мас забезпечує чудову плавність ходу міськими вулицями. Легкий кузов являє собою поєднання багатьох матеріалів, до складу якого входять високотехнологічна сталь, алюміній і пластикові компоненти, з яких зокрема виготовлені накладні елементи.

Audi за запитом: пропозиції з інноваційною концепцією.
Після Audi AIcon, який дебютував на міжнародному автосалоні в 2017 році, та радикального спорткара Audi PB 18, представленого влітку 2018 року, Audi AI:ME став третім перспективним автомобілем марки, який являє собою пропозицію для використання в чітко визначених зонах («сценаріях використання»). Тоді як Audi AIcon пропонує характеристики бізнес-джета для подорожей на великі відстані, модель PB 18 являє собою автомобіль для періодичних виїздів на гоночну трасу. Audi AI:ME - ідеальний партнер для використання в міських агломераціях. Четвертий перспективний автомобіль приєднається до концептуального квартету під час Міжнародного автосалону, який відбудеться у вересні 2019 року.

Головний пріоритет, закладений у специфікації цих експериментальних моделей, аж ніяк не полягає у створенні універсального автомобіля для різноманітних сценаріїв довготривалого використання неоднорідною клієнтською базою. Це вузькоспеціалізовані автомобілі преміум-класу, які можна буде при потребі замовляти на разовій основі за запитом, обираючи з-поміж широких можливостей для індивідуалізації. В основі такого підходу лежить профіль потреб багатьох клієнтів перш за все з міських регіонів, що переживає перехідний період. Автомобілі мають бути доступними та готовими до використання за запитом, в ідеалі - з урахуванням індивідуальних потреб, але при цьому вони не повинні переходити в постійну приватну власність. Разом з тим, клієнти преміум-класу досі хочуть мати можливість замовлення автомобілів з максимально можливим рівнем індивідуалізації та, звісно, з традиційно високим рівнем якості, до якого вони звикли і якого очікують від Audi.

Тому клієнти, що бронюватимуть автомобіль, зможуть не просто отримати бажане авто, але й обрати конфігурацію, яка максимально відповідає їхнім особистим уподобанням. Колір, салон і варіанти технічного оснащення можна буде заздалегідь сконфігурувати через Інтернет за допомогою додатка або з використанням детальної інформації щодо водія, збереженої в системі «myAudi». При посадці в автомобіль будуть активуватися навіть бажані для водія налаштування температури в салоні, ідеальне з точки зору ергономіки положення сидіння та особиста музична колекція.

Такою пропозицією буде зручно і просто користуватися через додаток, який об'єднує замовлення автомобіля, особисті уподобання користувача та численні опції, якими можна буде користуватися під час руху. За допомогою цього додатка користувачі зможуть замовляти свій Audi AI:ME, попередньо обираючи варіант з двома чи більше сидіннями, а при потребі - навіть з дитячим автокріслом. AI:ME буде очікувати на замовника в заздалегідь узгодженому місці та у вказаний час, а після використання його можна буде просто припаркувати будь-де. У зонах з відповідним оснащенням автомобіль навіть зможе переміщуватися з автопарку до адреси клієнта без водія.

Крім того, додаток, робота з яким можлива за допомогою смартфона та через інтерфейс самого автомобіля, буде слугувати асистентом і посередником для багатьох інших послуг. Наприклад, його можна буде використовувати для миттєвого спілкування з друзями через Інтернет або соціальні мережі. Користувачі зможуть робити селфі в салоні та публікувати їх у соціальних мережах. Крім того, вони будуть мати змогу користуватися Інтернетом для розваг, досліджень і користування сферою послуг. Користувачі зможуть замовляти їжу під час руху та автоматично робити короткочасні зупинки біля ресторанів для отримання замовлень, а тоді насолоджуватися стравою на шляху додому.

За умови підключення Audi AI:ME до домашньої мережі користувачі навіть зможуть продовжити перегляд фільму у автомобілі з використанням окулярів віртуальної реальності з місця, на якому вони зупинилися вдома. На шляху додому користувачі отримають можливість заплющити очі та розслабитися, насолоджуючись тишею в салоні.

Audi AI:ME стає ключовим компонентом особистого цифрового біому користувача. Нудні щоденні поїздки з пункту А в пункт Б перетворюються на приємні подорожі, що вивільняють час. Після прибуття в пункт призначення користувачі будуть виходити з автомобіля бадьорими та в чудовому настрої, причому їм навіть не потрібно буде шукати місце для паркування чи зарядну станцію. Audi AI:ME самостійно знайде дорогу до автопарку.

Послуга «Audi on demand» доступна в багатьох великих містах на кількох континентах і вже являє собою чудовий приклад майбутнього розширення пропозиції Audi шляхом перетворення компанії на глобального постачальника послуг із забезпечення мобільності. Завдяки одночасному розширенню та спеціалізації парку автомобілів ця програма в майбутньому стане ще більш привабливою для клієнтів з високими вимогами. Сама пропозиція преміального автомобіля та цифрова інтеграція авто і середовища проживання забезпечать бренду Audi перевагу на старті і в цьому сегменті відповідно до слогана компанії: «Vorsprung durch Technik».

Підписатися на розсилку новин

За допомогою нашої розсилки новин Ви зможете регулярно отримувати інформацію про наш автосалон та численні ексклюзивні пропозиції!

Введені дані недійсні. Будь ласка, спробуйте ще раз.

Оберіть форму звернення

На жаль, виникла проблема з реєстрацією на розсилку. Будь ласка, повторіть спробу пізніше.

checkbox_default

Дякуємо!

Ви щойно зареєструвалися на отримання розсилок.

Ви одразу отримаєте електронне повідомлення з посиланням для підтвердження. Будь ласка, перейдіть по цьому посиланню, аби завершити реєстрацію.